Landet där höger är vänster

voting

Det politiska systemet är fascinerande (men samtidigt hopplöst plågsamt) att iaktta från sidan. Det är anmärkningsvärt att människor tror sig se en markant skillnad mellan ”höger” och ”vänster” i svensk politik. I realiteten är ”höger” vänster. Och i praktiken skiljer det några tiondels procentenheter i fråga om skattetryck mellan extremerna bland de åtta partierna i dagens svenska parlament.

I realiteten så kan inte ”vänstern” höja skattetrycket i någon större omfattning, även om de skulle vilja. Det skulle då ske en markant förskjutning av väljaropinionen mot ”höger”, så det skulle innebära att ”vänstern” straffar ut sig själva från köttgrytan. Omvänt, ”högern” kan inte sänka det totala skattetrycket annat än tillfälligt och ytterst marginellt, då väljaropinionen skulle förskjutas åt ”vänster” ifall de tog i för mycket.

Skattehöjningar och regleringar är politikernas enda verkliga existensberättigande när välfärdsstaten är det rådande paradigmet, vilket medför att den offentliga sektorn hela tiden sväller, på individernas bekostnad. Oavsett om det är ”vänstern” eller ”högern” som regerar så medför det svaga skyddet för individens fri- och rättigheter att skattetrycket ökar med tiden och att individens frihet beskärs i små steg hela tiden.

En borgerligt röstande individ kanske försvarar sin röst med att de i alla fall bromsar utvecklingen. Ja visst, kanske det, men slutresultatet av att koka en groda är samma.

Välfärdsstaten har kommit att bli en central och icke ifrågasatt del av svenskens medvetande. Och de borgerligt sinnade individerna fortsätter att rösta ”höger” i tron att de gör en god gärning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: