Behov och marknad

Kaj Raving är vänsterpartiets ordförande i Nybro kommun. Han ger på sin blogg uttryck för den vanliga vänstermissuppfattningen att marknaden åsidosätter människors behov.

Raving skriver:

”Vänsterpartiet kräver […] att människors behov ska gå före marknadens intressen…”

Den huvudsakliga missuppfattningen är att ”marknaden” på något sätt skulle vara skild från människorna. Marknaden är summan av alla enskilda individers utbud och efterfråga av specifika varor och tjänster. Följaktligen kan inte ”marknadens intressen” gå före ”människors behov”. Marknaden kanaliserar människors behov.

Problemet med dagens marknader är snarare att de inte är så fria som man kunde hoppas. De flesta marknader omgärdas av ett större eller mindre antal regleringar som på olika sätt hindrar människor från att komma överens om frivilliga avtal att byta värde mot värde med varandra. Det kan t ex handla om att det finns bestämmelser kring vilka hyror som bostadsägare får ta ut från sina hyresgäster, det kan handla om att minimipriset på ett visst arbete är bestämt, det kan handla om att det finns bestämmelser om att ge en viss grupp av individer mer generösa lånevillkor än andra. Det finns en mängd dylika regleringar som sätter marknadsmekanismen ur spel och som orsakar konsekvenser i form av överutbud eller underutbud av olika varor och tjänster. Regleringar leder till ineffektiv resursallokering. Regleringar är de facto orättvisa, eftersom de innebär att en eller flera parter på en marknad erhåller oförtjänade fördelar på andra individers bekostnad.

Kaj invände att ”marknadens intressen motsvarar inget annat än företagens och deras ägares intressen.”

Men detta argument kan lätt avfärdas, eftersom ett företags enda syfte är att generera vinst och utan att tillhandahålla de varor eller tjänster som kunderna efterfrågar (rätt pris och rätt kvalitet ger nöjda och återkommande kunder) genereras inte någon vinst. Det ligger alltså i företagets främsta intresse att tillgodose kundens behov. Företagets överlevad hänger på detta faktum.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: