Kommentar lämnad till Johannes Forsblom

Johannes Forsblom skrev ett inlägg med titeln ”Är EU det nya Sovjetunionen?” på Newsmill idag. Jag håller i många stycken med om att EU verkligen går i totalitär riktning – allt mer makt förskjuts från individen till politiker och särintressen. Men ett stycke som Johannes skrev reagerade jag på.

Han skrev:

Visst har Bukovsky en viss poäng med sin kritik eftersom vi redan kan se de totalitära tendenserna i liberalismen, som ju är pådrivare för ett federalt Europa.

Det är direkt fel att påstå att liberalism och totalitarism har något med varandra att göra.

Liberalism är en ideologi som utgår från individen och som eftersträvar individens frihet från tvång, dvs själva motsatsen till totalitarism. Att hävda att liberalism har ”totalitära tendenser” ligger inom samma härad som att i George Orwells anda påstå att ”krig är fred”, att ”frihet är slaveri” och att ”okunnighet är styrka”.

Att beskylla liberalismen för kränkningar av individuella rättigheter är verkligen att försöka rättfärdiga en karta som inte stämmer med verkligheten.

Uppdatering, 25 maj, 2009:

Johannes svarade på min kommentar genom att hänvisa till en artikel han tidigare skrivit på Newsmill. Min replik är:

Nu har jag läst några recensioner av boken du länkade till. Och det står klart att det som Kalb hänvisar till som liberalism och det som du kallar för liberalism i dina Newsmillinlägg handlar om den amerikanska varianten där ”liberal” betyder ungefär vänster. Det som amerikanerna benämner ”liberalism” motsvaras i Europa av socialliberalism, vars praktiska ekonomiska system vi ser i form av blandekonomin eller välfärdsstaten om man hellre vill kalla det så. Blandekonomin som samhällssystem förutsätter att man inskränker individens frihet, eftersom det handlar om att ge vissa individer eller grupper av individer fördelar på andra individers eller grupper av individers bekostnad, genom expropriering av frukten av människors arbete och genom att reglera delar eller hela sektorer av ekonomin.

Det handlar alltså INTE om liberalism i klassisk mening. Och det var därför jag inte fick ihop din slutsats. Det du beskriver är inte liberalism, utan socialliberalism. Det är två väldigt skilda ideologiska utgångspunkter.

Jag delar Kalbs slutsats att välfärdsstaten leder till en slags elitens tyranni med omfattande politisk korrekthet och byråkrati. Välfärdsstaten/blandekonomin bör överges till förmån för kapitalism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: